Русский Ukrainian English
г. Харьков, Нетеченский бульвар, 23 А
Ввиду нестабильного курса валют, просим
актуальные стоимости уточняйте
у менеджеров!
Olegiya.nova@gmail.com
Олегия-оборудование для ресторанов, кафе, баров, пекарен
0 товаров
0 грн.
http://olegiya.com.ua/ua/articles/yak-zadovolnutu-klientiv-abo-osnovni-tupu-restorannogo-obslygovyvannya.html

Як задовольнити клієнтів або основні типи ресторанного обслуговування

Як задовольнити клієнтів або основні типи ресторанного обслуговування
2018-03-21
Будь-який ресторан існує до тих пір, поки у нього є клієнти. Це проста істина, яку не можна оскаржити. Коли в закладі багато відвідувачів - це значить, що як мінімум, тут хороша кухня і висока якість обслуговування. Домогтися останнього не так вже й просто. Для початку потрібно визначитися з типом сервісу, який дозволить забезпечити максимально правильне облуговування клієнтів. Для цього ми підготували дану статтю. У ній детально розкрито основні типи ресторанного сервісу. Так що, читайте уважно і вибирайте для себе найбільш підходящий варіант.

obslyjivanie v restorane
Типи обслуговування

Існує вісім основних типів сервісу в ресторані. До них відносяться:
  • французький тип обслуговування;
  • англійська сервіс;
  • німецьке обслуговування;
  • американський сервіс;
  • російська тип обслуговування;
  • шведський стіл;
  • клубний сервіс;
  • кейтеринг.
Давайте детальніше розглянемо кожен з типів обслуговування. Отже, почнемо з французького сервісу.
Така форма ресторанного обслуговування застосовується в закладах преміум-класу. Вона є найбільш вишуканою і дорогою. Страви красиво сервірують і доставляються до столу на візку. Подає їжу офіціант, який стає зліва від клієнта. Він накладає їжу в тарілку. Також гість може самостійно брати страву з великої тарілки. У будь-якому випадку відвідувач сам визначає розмір порції.
Французький сервіс - це видовищно, елегантно і як то кажуть, «по багатому». Для обслуговування клієнтів використовується багато кухонного начиння, виготовленого з найдорожчих матеріалів. Дуже смачні страви готують за допомогою найкращого обладнання. (Наприклад, виробництва ЗТО «Олегія»). Кількість столиків в залі - обмежена. Подача страв здійснюється в строгому порядку. Спочатку Вам запропонують холодну закуску, потім гарячу, основне блюдо і десерт. Ніяк не інакше. Також, варто відзначити, що в подібних ресторанах багато обслуговуючого персоналу. Тут є метрдотель, старший офіціант, помічник офіціанта, сомельє і «water» офіціант, що подає воду. Як бачите, цей тип сервісу вельми непростий. Але, він вважається найзатребуванішим серед VIP-клієнтів. Так що, якщо Ви вирішите відкрити подібне «французьке» заклад, то будьте готові до того, що Вам це обійдеться далеко не дешево.
angliiskii servis
Англійський сервіс
Даний тип облуговування менше вичурний, ніж попередній, але теж трудомісткий. Страви сервіруються на спеціальному «приставному» столику і подаються гостям. До слова, якщо клієнт зажадав добавки, то брудна тарілка забирається, а нова порція подається на чистій тарілці. Плюсами даного типу обслуговування є: свобода рухів для офіціанта і чудовий контакт з відвідувачами закладу. Мінуси - значні затрати часу і наявність великого залу.
Цікавою особливістю англійського типу обслуговування вважається проведення чайних церемоній. Даний захід триває близько трьох годин. Щоб потрапити на нього гості заздалегідь бронюють столики. Під час чаювання офіціанти подають чай з вершками, сендвічі та булочки з джемом. Можливо розпивання шампанського. В якості розважальної частини чаювання виступають: жива фортепіанна музика або танці. Чайні церемонії часто проводять ресторани при готелях або при універмагах (Ritz, Harrods).
Англійський сервіс передбачає кілька видів меню, в залежності від якого і проводиться обслуговування клієнтів. Наприклад:
  • меню фірмових страв: характерне для дорогих ресторанів, які відрізняються високою якістю обслуговування і дорогими стравами;
  • a la carte меню: при такому сервісі гість має можливість запитати у офіціанта про ті чи інші напої та страви; вибір страви здійснює з карти-меню; замовлення відразу передається на кухню і тільки тоді починається приготування їжі;
  • a part меню: дана форма обслуговування розрахована на те, що клієнт попередньо робить замовлення і чекає обслуговування в певний час; найчастіше цей спосіб використовують в готелях;
  • table d'hote меню: схоже з «a part меню», але відрізняється тим, що всі гості обслуговуються в точно зазначений час по одному меню; застосовується пансіонатах і курортних закладах;
  • «стіл-експрес» меню: розраховане на невелику кількість людей; закуски та кондитерські вироби разом з напоями відразу розташовані на великому столі; гості самі обслуговують себе; офіціант тільки виносить чай і каву і здійснює розрахунок;
  • «чергове» меню: включає страви швидкого приготування, недорогі і найпопулярніші; обслуговування здійснюється стандартно: замовлення - приготування - видача;
  • шведський стіл: має широкий вибір різних закусок і не тільки; форма сервісу - самообслуговування.
nemeckoe obslyjivanie
Німецький сервіс
Цей сервіс досить простий і невибагливий в процессі обслуговування клієнтів. Офіціант ставить на стіл страви в загальних тарілках, а гості самі собі іх накладають. Єдиний недолік даної форми обслуговування - наявність великої кількості посуду.
«Російське» обслуговування
Такий тип сервісу передбачає порційну подачу страви. Їжа викладається на тарілку і виноситься офіціантом в зал. Офіціант акуратно подає страву кожному гостю. Також, офіціант може розмістити блюдо посеред столу, а клієнти будуть самостійно накладати собі їжу.
Російська форма обслуговування відвідувачів закладів громадського харчування є найзручнішою. Вона часто застосовується для проведення банкетів і різних корпоративів.
Американський сервіс
Ця форма обслуговування подібна до російської, але має деякі відмінності. По-перше, їжа подається не в загальному блюді, а окремо кожного клієнта. По-друге, гість не може самостійно регулювати обсяг порції. По-третє, передбачений досить убогий (низький) контакт з відвідувачем.
Американський сервіс користується найбільшою популярністю в світі. Він не такий дорогий, як французький і передбачає мінімальну кількість обслуговуючого персоналу. Тому фінансові витрати на нього - незначні, а віддача - досить непогана.
shvedskiu stol
Шведський стіл
Такий тип обслуговування вважається найпростішим. Участь офіціантів зводиться до мінімуму. Вони розміщують їжу на спеціальних прилавках і поповнюють її в міру реалізації. Також, офіціанти прибирають брудний посуд і здійснюють розрахунок клієнтів. Гості закладу, в якому практикується дана форма ресторанного сервісу, самастійно накладають їжу на тарілки. Коли одна страва «поглинена», клієнт може взяти наступну. І так, скільки йому захочеться або скільки дозволить гаманець ...
Клубний сервіс
Ця форма обслуговування застосовується в VIР-клубах і коктейль-барах. На стіл стелять серветку і ставлять на неї келихи з напоями. Якщо гість бажає, то йому подають баночку з горішками за рахунок закладу. Тонік і содову приносять в невеликих пляшечках. Дані напої клієнт може змішувати самостійно. Їжа в меню подібних закладів не передбачена.
Кейтеринг
Кейтеринг - це так зване виїзне обслуговування. Воно використовується, коли є необхідність обслуговувати клієнтів поза залом ресторану. Кейтеринг ділиться на наступні види:
  • вуличний - повноцінне облуговування клієнтів, відпочиваючих на природі;
  • в приміщенні - обслуговування здійснюється на території клієнта або в орендованому залі;
  • соціальний - приготування їжі, і обслуговування проводиться з використанням кухонного інвентарю та посуду клієнтів; найчастіше даний сервіс застосовується для проведення сімейних свят і Днів народження;
  • VIP-кейтеринг - для здійснення подібного типу обслуговування підключають висококваліфікований персонал; весь сервіс проводиться на найвищому рівні.

tupu restorannogo obslyjivaniya
Підсумуємо вищесказане ...

Вибір форми обслуговування клієнтів в ресторані - це Ваше самостійне рішення. Ми всього лише розповіли Вам про основні типи сервісу, а також, розкрили їх переваги та недоліки. Сподіваємося, Ви змогли черпнуть з даної статті максимум корисної інформації ... Нам тільки залишилося додати, що на сторінках сайту підприємства «Олегія» Ви запросто знайдете краще кухонне обладнання для комплектації власного закладу. Наші фахівці радо допоможуть Вам підібрати надійну і довговічну техніку. Обладнання від ЗТО «Олегія» - якісне та доступне!