Русский Ukrainian English
г. Харьков, Нетеченский бульвар, 23 А
Ввиду нестабильного курса валют, просим
актуальные стоимости уточняйте
у менеджеров!
Olegiya.nova@gmail.com
Олегия-оборудование для ресторанов, кафе, баров, пекарен
0 товаров
0 грн.
http://olegiya.com.ua/ua/articles/pizzy-lyblyat-vsi.html

Піцу люблять всі!

Піцу люблять всі!
2017-09-26
У наш час важко знайти людину, яка б не любила піцу! Це проста і смачна італійська страва підкорила мільйони ...
Італійці не були першими, хто виклав продукти на корж з тіста і запік його, але саме їм вдалося підібрати найбільш поєвальні продукти і прийоми їх приготування, що припали до смаку всім народам світу.
Основою смаку італійської піци є: тісто, соус (в основному-томатний), і сир.
Тісто-же навіть в Італії застосовують не однакове. У південних регіонах - віддають перевагу більш товстому і м'якому тісту, на півночі-більш прісному і тонкому. Загальним і незмінним залишається лише використання борошна з твердих сортів пшениці і кількість дріжджів (приблизно 2-5 грам на 1 кг.тіста), набагато менш поширена піца на листковому тісті. У найбільшій кількості піцерій дріжджове тісто роблять в пропорції 650г.мукі / 1-5г.жівих дріжджів / 15-20г.солі / 10-100мл.растітельного масла і близько 300мл.води на 1кг.готового тесту.
pizza
Трохи пояснимо чому саме таке тісто використовують італійці (з технологічної, фізіологічної та економічної точок зору):
  • Фізіологія. Згадайте і порівняйте як Ви з'їдали, скажімо здобну булочку так грам 100 (солодка, жирненька, апетитна) і, такої-ж ваги шматочок прісного хліба. Ваші відчуття - після здоби Ви практично ситі ... з'їсте трохи більше-і в шлунку відчуєте тяжкість, після прісного тіста, навпаки-легкість ... і з'їли-б ще ... Все це обумовлено вмістом в здобному тесті великої кількості цукру, дріжджів і жиру (звідси і висока калорійність здобних виробів), для засвоєння яких організму доводиться докладати чимало сил. Прісне тісто не обтяжує на стільки організм, і залишає «запас сил» для перетравлення основної начинки піци - більш жирної і ситної.
  • Технологія. Прісне тісто набагато практичніше у використанні. Досить великий вміст солі надає тісту кращу еластичність і не дозволяє дріжджам «розгулятися», тільки сповільнюючи процес бродіння. Завдяки цьому тісто може досить довго бути придатним до використання (до 6 днів при температурі 2-8 градусів). Деякі пиццайола додають в тісто цукор, тим самим тільки покращуючи смак і зовнішній вигляд (солодке тісто краще «рум'яниться», але цукор-хороша «їжа» для дріжджів - бродіння буде проходити набагато швидше). Масло-ж надає спеченому тісту ламкість і хрускіт, але тут головне не перестаратися з кількістю - жири «пригнічують» дріжджові бактерії. Борошно слід використовувати тільки з твердих сортів пшениці, так як в них високий вміст клейковини надає тісту еластичність. Це дозволить Вам зробити піцу на дуууже тонкому шарі тіста.
  • Економіка. У подібному тісті менше використовуються дорогі інгредієнти, такі як цукор і жири, а яйця і молочні продукти не використовуються зовсім. Це допоможе Вам істотно знизити собівартість виробів. І, з огляду на фізіологію, воно легше для організму і не дає почуття ситості!
testo na piccu
Найбільш відповідний для піци сир - безсумнівно Моцарелла. Чому? У даного виду сиру дуже низька жирність (до 50%) і висока вологість, завдяки чому піца виходить соковитою і не дуже жирною. Можна використовувати і інші сири, але вони, як правило, містять більшу кількість жиру ... і тут знову Фізіологія - їх багато не з'їси. Є і виключення - дуже популярний у всьому світі вид піци «Quattro Formaggi» або по-нашому «Чотири сири», включає в себе, крім Моцарелли, ще й Пармезан, і емментальського сир, і Горгонзолу або подібний сир з цвіллю.
Соуси в-основному застосовують томатні, з додаванням цибулі, часнику, спецій і трав, але також поширені і соуси на основі вершків, вина, солодкого перцю ... Для найпоширенішого на Апеннінах томатного соусу використовують виключно очищені помідори (tomato pelati) і томатний сік, перебиваючи їх в неоднорідну масу, залишаючи невеликі шматочки не перебиті томатів. Також в соус додають: обов'язково часник, злегка обсмажені на оливковій олії; цибуля; дрібно нарізані орегано або базилік; сіль і спеції.
Ну а начинки ... тут вже чого душа забажає: різні сири; найрізноманітніша м'ясна гастрономія; морепродукти; овочі гриль або в сирому вигляді; м'ясо, риба, птиця і багато іншого.
prigotovlenie pizzu
Випікати піцу доречно в спеціальній печі. Вона буває дров'яною і електричною. Останні, зрозуміло - більш поширені в силу більшої практичності і доступності, ну а дров'яні надають стравам особливий «шарм» властивий всьому, приготовленому на дровах або на відкритому вогні.
Головне в процесі випікання - це підібрати правильну температуру! Для піци на товстому тісті або піци з великою кількістю начинок потрібна більш низька температура, ніж для тонкої. Зазвичай для випікання тонкої італійської піци потрібна температура 250-350 градусів, для більш «товстих» виробів температуру слід знижувати до 150-200 градусів, інакше вона може не пропектися всередині.
У піч піцу викладають спеціальною лопатою з довгою ручкою (в глибині печі температура більш стійка). Випікати можна як на самій поверхні каменя або металу, так і використовуючи листи, форми і піддони.
Може здатися що Піца - це дуже складно! Що це можна зробити тільки на професійній кухні ... Але, повірте, це не так! Приклавши зовсім небагато зусиль і часу, але багато бажання, піцу будинку може зробити будь-яка домогосподарка! І буде це не гірше, а часом - і краще, ніж в найкращих піцеріях Вашого міста.
oborydovanie dlya piccerii
Чим Вам може допомогти Завод «Олегія»? Багато чим! Ми виробляємо найрізноманітніше обладнання для піцерії, як стандартне, так і за індивідуальними замовленнями. А саме: